Dalma Nyaralóház

Mezőkövesd-Zsóryfürdő

Mezőkövesd - Matyóföld fővárosa:
Mezőkövesd a Bükk-hegység déli lábánál, az Alföld és az Északi Közép-hegység találkozásánál terül el. Itt halad el az M3 autópálya, a 3-as számú országos főút és a Budapest-Miskolc-Kassa vasúti fővonal. A Mátra-Bükk kiemelt üdülőkörzetéhez tartozik. Lakossága 17 ezer fő. A térség gazdasági, kulturális, közlekedési központja.

Évtizedek óta egyre többen választják Mezőkövesdet „Matyóföld szíve”-ként emlegetett várost pihenés, gyógyulás, nyaralás, üdülés, szórakozás céljából. A bükkaljai táj szépsége, Mezőkövesd természeti adottságai – gyógyvize, standfürdője, jó levegője, fekvése – méltán vonzották, vonzzák a pihenni, üdülni és kikapcsolódni vágyókat.

Mezőkövesd a pihenés, felüdülés céljából idelátogatók mellett tárt karokkal várja a gyógyulni vágyókat is évente több százezren élvezik a gyógyvíz jótékony hatását. A város sokszínű programokat kínál a turistáknak egész évben: kulturális események, rendezvények, fesztiválok, gasztronómiai élvezetek, sport, szórakozás. Mezőkövesd nyitott, vendégszerető település, ahol az itt élők és az ideérkező vendégek egyaránt jól érezhetik magukat.
A népművészetéről, fesztiváljairól, templomairól híres kisváros számos látnivalót tartogat az idelátogató vendégek számára.
 
 
Poroszlói Öko centrum
 
Az Ökocentrum turisztikai- és rendezvényközpont, amely egy helyen gyűjti össze és tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Négyszintes látogatóközpontja 2.600 négyzetméteren várja az érdeklődőket, állandó kiállításai, háromdimenziós vetítőterme és hatalmas, 735.000 liter össztérfogatú édesvízi akváriuma révén igazi természetközeli élményt nyújt.
 
 
Zsóry-fürdő:
 
Az Európ szerte egyre ismertebb és kedveltebb Zsóry-fürdő vize természetes gyógyvíz kalcium- magnézium-hidrogén karbonátos szabad szénsavat tartalmazó hévíz. A gyógyvíz kiválóan alkalmas reumás megbetegedések, izületi gyulladások és kopások, különböző női betegségek, valamint sérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére.

 

Aggteleki Nemzeti Park – Barlangtúrák:
 
Az Aggteleki Nemzeti Park barlangtúrái kiválóan alkalmasak egynapos kirándulásra Mezőkövesdről. A látogatók többek között a Baradla-barlang, a Rákóczi-barlang és a Béke-barlang szépségeit csodálhatják meg.

 

Tisza-tó:
 
A Tisza-tó a folyón létrehozott mesterséges víztározó, területe 127 négyzetkilométer. Északi és középső része az ökoturizmus, a horgászat, déli része a vízi aktív turizmus ideális helyszíne.
A Magyarországon előforduló 380 madárfaj közül több mint 200 fajt figyeltek itt meg. A Tiszavalki-öbölben található a nemzetközileg is elismert  madárrezervátum. A Poroszlói-medencében vízi sétányt alakítottak ki.

 

Eger:
 
Az ország egyik legszebb barokk városa az ezeréves püspöki székhely (ma érseki központ), lakói dicső történelmi múltjára, értékes műemlékegyütteseire lehetnek büszkék.
A hazaszeretet városának Dobó István várkapitány történelmi tette után nevezték el, aki maroknyi csapatával 1552-ben több mint egy hónapig állt ellen a hússzoros török túlerőnek. A magyar várvédők dicsőségéről Gárdonyi Géza (1863-1922) Egri csillagok című híres romantikus regénye szól.
Eger a gyógyfürdők, a diákok és a bor városa is.
Magyarország második legnagyobb temploma a klasszicista érseki Székesegyház (Eszterházy tér), az ország legnagyobb orgonájával.
Tornyában az ország első csillagászati múzeuma, a Spekula Csillagvizsgáló működik.
Az egri püspök rezidenciája, az Érseki palota (Széchenyi u. 1-3.) 250 éves történetét idéző Érseki Gyűjteményi Központ (Széchenyi u. 5.) féltett kincse Mária Terézia Habsburg-császárnő koronázási palástja.
A Megyeháza kapualjában Fazola Henrik kovácsmester egyedülállóan szép kovácsoltvas kapui késztetnek csodálatra.
A középkori egri vár (Vár 1.) a török idők győztes végvára. Itt kapott helyet a vár és a város összefonódó történetét bemutató Dobó István Vármúzeum (Vár 1.), a Hősök termében Dobó István síremléke, a föld alatti kazamatákban a kőtár.
Negyven méter magasan nyúlik a város fölé a 97 lépcsős Minaret (Knézich u. 17.), Európa legészakibb török kori építménye.
Eger környékének néprajzáról ad áttekintést a szőttesek, hímzések, kerámiák, szűcsmunkák tarka sokaságával és egy palóc lakodalmas menet ünnepi népviseletével a Palóc Népművészeti Kiállítás (Dobó tér 12.).
A Török Fürdő (Fürdő u. 1.) a török hódoltság (1526-1686) alatt kialakult sajátos fürdőkultúra emléke, ahol  a különleges hangulatú élményfürdőzés mellett  komplex gyógyászati szolgáltatásokat is igényelhetnek a vendégek. Mozgásszervi betegségekre javallt gyógyvize az egész évben üzemelő Egri Termál-  és Élményfürdő (Petőfi tér 2.) medencéit  is táplálja.
Eger a tüzes vörösborok hazája is: a Szépasszony-völgy tufába vájt évszázados pincéiben megkóstolható a világhíres Egri Bikavér.

 

Demjén:

Egertől néhány kilométernyire délnyugatra, Egerszalók közelében, 10 percnyi autózásra fekszik a békés kis település, Demjén.
A falu a közeli hőforrásról, a helyi borról, a Hegyeskő-bércről és a közeli kaptárkövekről nevezetes, és nagyszerű célpontja lehet egy Eger környéki üdülésnek.

 

Demjén maga is páratlan kikapcsolódást jelent: a túrák kedvelői számára remek lehetőségeket kínálnak a  környező erdős dombok, például Hegyeskő, Kaptárkövek. A közeli hegyes-völgyes területen tölgyes és fenyves erdők keverednek, és a környékbeli gazdag őzpopulációnak biztosítanak otthont. A terület különösen romantikus az őszi időszakban, amikor ezernyi színben pompáznak a dombok. Demjén rendelkezik saját hőforrással, de az még kiaknázatlan. Viszont a falutól nagyjából 2 kilométernyire található egy elnyúló völgy belsejében az egerszalóki hőforrás, amely jellegzetes párolgásával meghatározó látványeleme a tájnak. Az itt található mészhegy a világon egyedülálló. A gyógyvíz egyébként serkenti a vérkeringést és alkalmas az ízületi panaszok enyhítésére is. Ha pedig már  felfedeztünk mindent, amit a falu és környék kínál, a közeli falvakban és természetesen Egerben bőven akad még látnivaló és elfoglaltság, miközben minden este lehetőség kínálkozik a nap élményeinek ülepítésére egy hangulatos nyársalás és egy jó demjéni bor mellett!
Termál völgy:690 m mélyről feltörő, 68 °C víz, az ország legújabb feltárt gyógyvize (2008. 06.). A vizsgált összetevők alapján nátrium-kalcium-hidrogén-karbonátos, kemény fluoridos, kénes termálvízről van szó, amelynek jelentős a vas- és a kovasav-tartalma.
 

Egerszalók:

2007. július 13-án megnyílt és fogadja vendégeit az Európában páratlan természeti környezetben épülő Gyógy- és Wellnessfürdő Egerszalókon, Egertől mindössze 6 km-re. A hegyoldalról lefolyó gyógyvíz alkotta különleges teraszos mészkőképződmény lábánál épülő fürdő a sokoldalú, magas színvonalú gyógyászati és wellness szolgáltatásai révén egyedülálló a térségben.
Az 1900 m2 vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17 kül- és beltéri medence kap helyet - gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, csúszda, gyerekmedencék biztosítják a kellemes időtöltést az idősebb és fiatalabb korosztály számára is.

Hírek

 • Esküvői videófelvétel készítés!
  2014-02-01 19:30:29

  Esküvői fotó-videó felvétel készítés! Kedvező feltételekkel, korrekt áron.

  www.videofelvetel.freewb.hu

 • Partner házak: Ádám nyaraló és Viktória nyaralóház

  További kiadó házaink: az Ádám nyaralóházzal és a Viktória nyaralóházzal együttesen is kiadó, különösen kedvező feltételekkel, nagyobb csoportok számára is.

  www.zsorynyaralo.freewb.hu

  www.vikinyaralo.freewb.hu

Asztali nézet